na vrh

Pet stvari koje nikada ne bi trebalo da radite u vozilu sa ručnim menjačem

Pisali smo o stvarima koje treba izbegavati kada vozite vozilo sa automatskim menjačem. Ove puta ćemo se fokusirati na isto pitanje, ali koje se odnosi na automobile sa ručnim menjačem. Da li imate bilo koju od ovih pet loših navika u vožnji sa ručnim menjačem?

OTKUP POLOVNIH AUTOMOBILA BEOGRAD

Otkup Automobila Konstantin vrši otkup polovnih automobila u Beogradu i okolini. Mi kupujemo baš sve automobile po najvišim cenama otkupa!

+381-64-00-4-8888

Da li je u redu da vozite sa rukom na ručici menjača?

Naravno da ne. Čak i mali nesvesan pritisak na ručicu menjača može izazvati habanje delova.

Da li treba da stavite automobil u neutralan položaj kada se zaustavite?

U zavisnosti da li ste stali na semaforu ili parkirate, zavisi i da li ćete menjač izbaciti iz brzine. Dok čekate na semaforu to je svakako poželjno jer ne držite stopalo na papučici kvačila, dok kod parkiranja ostavljanje automobila u brzini u kombinaciji sa ručnom kočnicom daje veću sigurnost.

Kako krenuti na strmom brdu posle zaustavljanja?

Kretanje uz strmo brdo automobilom sa ručnim menjačem se obično radi uz korišćenje ručne kočnice. Postepeno otpuštanje kočnice uz otpuštanje papučice kvačila i pritiskanje papučice gasa, omogućava lagano kretanje uz strminu bez vraćanja automobila unazad.

Da li je u redu menjati brzine na niskim obrtajima motora?

Svaki stepen prenosa snage motora funkcioniše na određenom broju obrtaja. Prelazak iz nižeg u viši stepen prenosa treba uraditi uz povećanje broja obrtaja, dok prelazak iz višeg u niži stepen treba uraditi uz smanjenje broja obrtaja.

Da li je u redu da naslonite nogu na pedalu kvačila?

Naslanjanje stopala na papučicu kvačila u toku vožnje, ma koliko nežno bilo, može prouzrokovati smanjenje pritiska lamele na korpu menjača i na taj način, osim gubitka snage, može doći do brzog habanja frikcionog materijala lamele.


OTKUP AUTOMOBILA U BEOGRADU!!!
OTKUP AUTOMOBILA NA VAŠOJ ADRESI!!!
OTKUP SVIH MARKI AUTOMOBILA BEOGRAD!!!