na vrh

Kako funkcionišu hibridna vozila

Da li ste se ikada zapitali šta tačno kategoriše automobil koji ima hibrid? Ako mislite da je u pitanju automobil koji ima i benzinski i električni pogon, u pravu ste, ali tu je još nešto u priči, više vrsta i više detalja. Hibridni automobili nesumnjivo nude vrhunsku ekonomičnost goriva, ali promena može biti velika odluka. Da li ste se zapitali da li je hibrid pravi izbor za vas? Ako je tako, postoji nekoliko stvari koje treba da znate unapred...

OTKUP POLOVNIH AUTOMOBILA BEOGRAD

Otkup Automobila Konstantin vrši otkup polovnih automobila u Beogradu i okolini. Mi kupujemo baš sve automobile po najvišim cenama otkupa!

+381-64-00-4-8888

Šta su zapravo hibridi?

Postoji nekoliko različitih vrsta hibridnih automobila. Osnovna definicija je svako vozilo koje koristi više od jednog izvora energije. Najpopularniji hibridi uparuju benzinske motore sa električnim motorima, iako postoje alternative koje pokreću dizel i prirodni gas. Izvori goriva i baterije rade zajedno da pokreću automobil napred, kao i da pokreću elektroniku poput farova i kontrole klime. Da bismo dobili malo više tehničkih podataka, postoje tri glavna dizajna sistema hibridno-električnih vozila (HEV).

Paralelni hibridi: Ovi zavise od izvora goriva i električne energije za pokretanje automobila napred. Motor i električni motor su povezani sa menjačem automobila, koji zauzvrat pomera točkove. Kada se baterija isprazni, motor za gorivo preuzima kontrolu.

Serijski paralelni hibridi: Imaju motor i dva elektromotora. Kao i kod paralelnih hibrida, glavni elektromotor radi sa motorom za kretanje vozila, dok se drugi manji motor koristi za punjenje akumulatora automobila tokom upotrebe.

Serijski hibridi: motor na bazi goriva uopšte nije povezan sa točkovima, ali umesto toga održava električni motor.

Koju vrstu baterija koriste hibridi?

Prvi hibridi su koristili nikl metal hidridne (NiMH) i litijum-jonske (Li-ion) baterije. Danas su Li-jonske jedinice i dalje u širokoj upotrebi. One pružaju mnoge prednosti, uključujući efikasnost u punjenju i pražnjenju, i poboljšanu snagu i gustinu energije u odnosu na NiMH baterije. Paketi baterija čuvaju električnu energiju potrebnu za napajanje električnih motora hibridnih automobila. Međutim, najnoviji hibridni automobili, kao što je Hiundai Sonata Hibrid, koriste prednosti novih mogućnosti oblikovanja koje se nalaze u litijum-polimerskim (Li-poli) baterijama. Mogu uzeti bilo koji oblik i ispuniti svaki prostor, što ih čini pogodnim za maksimiziranje prostora ispod haube.

Kako hibridi štede gorivo?

Hibridi imaju jednu jasnu prednost u odnosu na obične benzinske motore, koriste manje goriva. Pošto hibridna vozila podržavaju i benzinski i električni motor, vozači troše manje goriva. Hibridni automobili takođe mogu biti dizajnirani sa manjim, efikasnijim motorima na gorivo, tako da svaki litar traje duže.


OTKUP AUTOMOBILA U BEOGRADU!!!
OTKUP AUTOMOBILA NA VAŠOJ ADRESI!!!
OTKUP SVIH MARKI AUTOMOBILA BEOGRAD!!!